הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה שיש לה מרכיב גנטי ולכן רבים הסיכויים כי אחד מהוריו של ילד עם הפרעת קשב וריכוז יהיה בעל הפרעת קשב אף הוא. לעיתים הפרעת הקשב של ההורה מאובחנת לראשונה רק כשהוא פוגש איש מקצוע בשל הפרעת הקשב של הילד, ולראשונה בחייו הוא מבין שיש מה לעשות עם הקשיים שליוו אותו לאורך חייו.
בין אם ההורה ידע על קיום הפרעת קשב וריכוז אצלו או גילה זאת לראשונה, יש להבין את הביטויים הספציפיים של הפרעת הקשב אצלו ולהתייחס אליהם כשבאים לתת כלים להורים להתמודד בצורה טובה עם הפרעת הקשב של הילד. הבנה זו חשובה כיוון שהפרעת קשב אצל ההורה משפיעה על התנהלות הילד במישורים הבאים:
- התנהלות פרקטית. כיצד למשל יכולה אם לילד עם קשיי התארגנות, איחורים חוזרים ונשנים ודחיינות לעזור לילד להתארגן ולהיות מוכן בזמן כשהיא בעצמה מאחרת כרונית, ודוחה מטלות בבית ובעבודה עד לרגע האחרון? כשהאם מאבדת תחושת זמן ומתקשה להחזיק בראש מספר משימות עד לביצוען, הסיכויים שהילד יגיע בזמן לבית הספר כשבתיקו כל המחברות והכריך קלושים ביותר.
- מודל לחיקוי. ילדים לומדים מהוריהם, לא רק על ידי אמירות, אלא גם, ובעיקר, על ידי צפייה בהתנהלותם בפועל. גם אם ההורים יגידו לילד שוב ושוב שעליו להקפיד להגיע בזמן, אם הוא יראה שהם מאחרים או מגיעים בדקה ה-90 שוב ושוב, יש סיכוי לא רע שהוא ילמד התנהלות זו.
- תפיסת הפרעת הקשב. ההורים מהווים מודל גם בנוגע לתפיסה של הפרעת הקשב והשפעתה על הדימוי העצמי של הילד. הדרך בה ההורה המתמודד עם הפרעת קשב מתייחס לקשייו, והאופן בו בן/בת הזוג מתייחסים אליו ישפיעו על הדרך בה הילד יתייחס לקשיו הוא. כך למשל, סביר כי הדימוי העצמי של ילד שגדל במשפחה בה יש דיבור גלוי על ההפרעה והתמודדות זוגית עמה יהיה גבוה משל ילד שגדל במשפחה בה יש ריבים תכופים או האשמות בשל קשיים הנובעים מההפרעה.
בשל השפעות אלו, לעיתים חלק ממטרות ההדרכה יכללו הערכות מחודשת של כל המערכת המשפחתית על מנת להתמודד עם הפרעות הקשב והשלכותיהן. בחלק מהמקרים יהיה די בהדרכה הורית תוך התייחסות לקשיים הנובעים מכך שאחד הההורים מתמודד אף הוא עם הפרעת קשב. פעמים רבות ההדרכה תתרום גם לניהול טוב יותר של הפרעת הקשב של ההורה או תשנה את היחס של בני הזוג אליה, דבר שיפחית מתח ותסכול בזוגיות. לעומת זאת, כשהפרעת הקשב של ההורה אינה מטופלת והוא אינו יודע להתמודד עמה בצורה טובה, או כשהיא מעמיסה קשיים על המערכת הזוגית או המשפחתית, יתכן ולא יהיה די בהדרכת הורים. במקרים אלו יומלץ פרטני לרכישת כלים להתמודדות להורה עצמו, טיפול פסיכולוגי להבנת וקבלת הפרעת הקשב במידה והוא לא מכיר בה, או מפגשים זוגיים במידה וההפרעה מעוררת קשיים בזוגיות.
למידע נוסף או תיאום פגישה התקשרו 1-800-657-657