מתוך הספרות בתחום הפרעות קשב וריכוז מצטיירת תמונה של קשר בין ליקויים בתחום המוטוריקה וליקויי קשב וריכוז. ילדים בעלי קשיים בתחום המוטורי מתוארים כילדים המתקשים בהפניית קשב, שמירה על קשב ועיכוב תגובה, ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מתוארים פעמים רבות כמגושמים, חסרי קואורדינציה וסובלים מעיכוב בהתפתחות המוטוריקה העדינה והגסה.

הפרעה קואורדינטיבית התפתחותית (Developmental Coordination Disorder, DCD) היא הפרעה הקיימת בקרב כ-6% מהילדים, ומתאפיינת בליקוי בהתפתחות הקואורדינציה המוטורית אשר לא ניתן לייחס אותה למצב רפואי כלשהו. ילדים עם הפרעה זו מסורבלים, מתקשים ללמוד ולהוציא לפועל פעילויות מוטוריות חדשות או פעילויות מורכבות. קיים בקרב ילדים אלו קושי בשיווי משקל, בתכנון מוטורי, ובפעילויות של מוטוריקה עדינה כמו ציור, כתיבה, שריכת שרוכים, ועוד. בכדי לאבחן הפרעה זו יש צורך שהסימפטומים יבואו לידי ביטוי במספר תחומים בחיי הילד וייפגעו בתפקודו.

הקושי בביצוע פעולות מוטוריות שונות שבני גילם מבצעים גובה מילדים אלו מחיר כבד במישור החברתי והלימודי. השתתפות בשיעורי ספורט, משחקים בחוץ, כתיבה, ציור או מלאכה הן חלק מהפעילויות שילדים עם הפרעה התפתחותית בקואורדינציה מתקשים לבצע. חלק מהילדים עם DCD מבצעים פעולות אלו באופן כושל ואחרים נמנעים מהם. כתוצאה מההימנעות או מהביצועם הכושל הם חשופים ללעג או בידוד חברתי ולפיגור בחומר הלימוד שעלולים להוביל בתורם לפגיעה בתחושת הערך העצמית והמסוגלות שלהם ולהעמיד אותם בסכנה לפיתוח הפרעות אחרות כגון דיכאון או חרדות.

אבחון הפרעה התפתחותית בקואורדינציה
לרוב הסימנים הראשונים להפרעה התפתחותית בקואורדינציה הם כישלון או עיכוב של הילד בביצוע פעולות בסיסיות המצופות ממנו בגילו, כמו הליכה או התלבשות בכוחות עצמו. חוקרים בתחום הגדירו שישה סוגי סימפטומים של הפרעה בהתפתחות הקואורדינציה היכולים לסייע באבחון הבעיה וביטוייה הספציפיים:
1.    חוסר יציבות או רעידות קלות.
2.    טונוס שרירים נמוך בעת מנוחה.
3.    טונוס שרירים גבוה מהנורמלי.
4.    חוסר יכולת לבצע תנועות חלקות וזורמות בשל קושי להרכיב יחד את רצף התנועות היוצר את הפעולה.
5.    קושי בהפקת סימני כתב.
6.    קושי בביצוע משימות הדורשות תיאום בין היד לעין, כמו תפיסת כדור.

הפרעות קשב וריכוז והפרעה התפתחותית בקואורדינציה
כאמור, קיים קשר בין הפרעות קשב וריכוז ל- DCD. נמצא כי כ-50% מהילדים הלוקים בהפרעת קשב וריכוז מתאימים גם לאבחנה של DCD . יחס זהה קיים גם כשבוחנים אוכלסיה של ילדים עם DCD- כמחצית מהם יתאימו לקריטריונים של הפרעת קשב וריכוז.

למידע נוסף או תיאום פגישה התקשרו 1-800-657-657