top of page

הפרעת קשב וריכוז – קשיי התארגנות


התארגנות ושמירה על סדר עלולות להיות מטלות קשות עד כמעט בלתי אפשריות עבור אנשים עם הפרעת קשב וריכוז.

רוב הסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז קשורים לתפקודים ניהוליים של המוח. כמו בתזמורת בה יש מספר כלי נגינה בעלי תפקיד שונה, ומנצח האחראי לתאם בין כלי הנגינה השונים, כך גם אל המוח זורם כל הזמן מידע וגירויים ממקורות שונים, ועל האזור המנהל במוח להחליט מה לעשות עם המידע המתקבל, כיצד להגיב אליו ולווסת את התגובות והפעילות כך שהתפקוד יהיה אופטימלי.

למשל, כדי לסדר חדר על האדם לסרוק את הסביבה ולשים לב לאובייקטים המצויים בחדר. עליו להחליט על תוכנית פעולה לסידור – למשל סידור ארון הבגדים על פי צבעים או על פי בגדי קיץ וחורף. הסידור לקטגוריות דורש מיון, חלוקה לקבוצות, מציאת מקום איחסון הולם, תשומת לב לפרטים, והתמדה במטלה עד לסופה. לאחר הסידור על האדם לזכור לפי מה סידר את החדר כדי שיוכל למצא את חפציו אחר כך בקלות.


חוסר תשומת הלב ובעיות זיכרון של אנשים עם לקויות קשב וריכוז יחד עם קושי להתמיד במטלה עקב פיזור ונטייה לחולמנות מקשים על יכולת ההתארגנות וגורמים לכשל בתפקוד הניהולי במטלות מסוג זה.


קושי בהתארגנות יכול להתבטא בדרכים רבות, להלן מספר דוגמאות: 1. חוסר סדר בסביבת העבודה או בבית – אגרנות, הצטברות של ניירת, חפצים מגובבים בערימות ללא היגיון במיקום. 2. אובדן של מסמכים או חפצים חשובים כמו משקפים, מפתחות, טלפון נייד וכו. 3. קושי בביצוע מטלות עקב אובדן מסמכים – אי תשלום חשבונות בזמן, עיכוב בהחזרת טלפונים לאנשים עקב אובדן מספרי טלפון וכדומה. 4. קושי בביצוע מטלות לעבודה או ללימודים עקב חוסר סדר בשולחן העבודה – חומר הלימוד אבד, המסמך הספציפי ובו הנתונים הדרושים אינו נמצא. 5. איחורים חוזרים עקב התארגנות לקויה לקראת מטלה – זמן אובד בחיפושים אחר מפתחות/פלאפון ביציאה מהבית. 6. קושי לשבת ולהתרכז בשל בלגן היוצר עודף גירויים בסביבת עבודה/לימודים.

התארגנות טובה וסדר בבית ובסביבת העבודה יכולה לתרום לאיכות החיים במספר אופנים: • התנהלות טובה יותר עם זמן. • מודל חיובי לילדים, או לעובדים. • הפחתת תחושת הצפה וחוסר אונים. • יעילות רבה יותר • שיפור ביחסים בין אישיים עקב הפחתת חיכוכים בנוגע לסביבת החיים.


בטיפול בהפרעות קשב וריכוז המטופל לומד כללי התנהלות המסייעים להתמודד עם הפרעת הקשר בצורה טובה יותר ומפחיתים קשיי ההתארגנות. דוגמא לכך היא התארגנות בנוגע לניירת בסביבת העבודה ובבית. על מנת להימנע מניירת מיותרת יש לטפל בכל ניירת מיד עם קבלתה, ולהימנע מדחיינות שתוביל להצטברות ניירת ותחושה כי לא ניתן להתמודד עם העומס. יש לסווג כל ניירת לאחת הקטגוריות הבאות: 1. זבל. ניירת שתושלך או תלך למחזור. יש להכין מקום מיוחד לניירת מעין זו ולרוקן אותו בזמנים קבועים (למשל בסוף כל יום עבודה). 2. ביצוע. ניירת שיש צורך לבצע עליה פעולות (למשל תשלום חשבון). יש לבצע את הפעולה באופן מיידי. 3. לטיפול אחרים – העברה מיידית של המסמך לידי הגוף או האדם המטפל. לאחר ביצוע הפעולה הנחוצה, תייק את הניירת במקום המתאים במידת הצורך (למשל בקלסר חשבוניות).

bottom of page