לאנשים עם הפרעת קשב וריכוז יש סיכויים גבוהים להתמכרויות. על פי מחקרים באוכלוסיה זו כמחצית מהאנשים עם הפרעות קשב וריכוז השתמשו לאורך זמן בחומרים ממכרים. במחקר על אוכלוסיה של מבוגרים המכורים לסמים נמצא כי כרבע מהם הם בעלי היסטוריה של הפרעת קשב וריכוז. הסיכון המוגבר אינו מוגבל להתמכרויות ספציפיות, ואנשים עם הפרעות קשב וריכוז פגיעים יותר להתמכר הן לחומרים שונים, כולל סיגריות, סמים לא חוקיים, אלכוהול ושימוש לרעה בתרופות מרשם, והן להתנהגויות שונות כמו התמכרות לאינטרנט או לקניות.
הנטייה להתמכרויות אצל בעלי הפרעות קשב וריכוז יכולה לנבוע ממספר גורמים:
1. אימפולסיביות. הפרעות קשב וריכוז מתאפיינות בנטייה להתנסות ללא מחשבה על ההשלכות העתידיות של ההתנהגות. בהתאם, הם עלולים לנסות חומרים מסוכנים, למצוא עצמם משתמשים בחומרים שונים גם כשהחליטו שלא יעשו זאת, להשתמש בכמויות גדולות מכפי שרצו, ולא להימנע משימוש גם לפני פעולות שביצוען תחת השפעת סם עלול לפגוע בהם ובסביבתם – כמו נהיגה או מבחן.
2. "ריפוי עצמי". נסיונות ל"ריפוי עצמי" (self-medicate) ידועים במגוון הפרעות פסיכיאטריות, כגון הפרעות חרדה שונות או דיכאון. הסובלים מהפרעות אלו פונים לעיתים לסמים לא חוקיים או אלכוהול על מנת להפחית את עוצמת הרגשות הקשים שהם חווים ולהצליח להתמודד עם מצבים שהם מתקשים להתמודד עמם. חלק מהאנשים עם הפרעות קשב וריכוז מפתחים בעיות דימוי עצמי, דיכאון או חרדות, וכמו אחרים הסובלים מדיכאון או חרדות, מנסים להקל על הקושי ולהתמודד בעזרת חומרים שונים.
הניסיונות לריפוי עצמי אינם מוגבלים להפרעות הנלוות להפרעות הקשב, אלא מופנים גם כלפי הפרעת הקשב עצמה. נמצא כי אנשים בעלי הפרעת קשב וריכוז ינטו יותר לשימוש במריחואנה, ולהשתמש בצורה לא מבוקרת בתרופות הנרשמות להם לצורך טיפול בהפרעת קשב וריכוז. שימוש מוגבר בחומרים אלו נועד לסייע להפחית את רמת העוררות ולאפשר להם להתרכז, אולם למרבה הצער, כמו בכל ניסיון לריפוי עצמי – יש לדבר השלכות שליליות רבות והם עלולים להזיק לעצמם ולפתח תלות בחומר בו הם משתמשים.
3. ליקוי בהעברת דומפין. המוח הוא ה"מפקדה הראשית" שלנו, כשכל תהליך, מודע או לא מודע, מווסת בצורה זו או אחרת על ידו – מחשבה, רגש, פעולות אוטומטיות כמו נשימה או יציבת הגוף בהליכה – כל אלו ועוד מתווכים על ידי המוח. קצרה היריעה מלהסביר כיצד המוח מתפקד, אולם פעילותו מערבת תהליכים כימיים רבים, כשכל כימיקל הנמצא במוח (כימיקלים אלו נקראים נוירוטרנסמיטורים) אחראי על מגוון תפקודים. אחד הכימיקליים הנמצאים במוח נקרא דופמין, והוא משחק תפקיד חשוב בעונג וסיפוק. גם אצל אנשים הסובלים מהתמכרות כלשהי וגם אצל בעלי הפרעת קשב וריכוז קיים ליקוי בהעברת דופמין. כיום ידוע שהליקוי בהעברת הדומפין מתפתח עם הזמן אצל מכורים, אולם אצל אנשים עם הפרעת קשב ליקוי זה קיים ככל הנראה מראש, כך שאם הם נחשפים לחומרים או התנהגויות ממכרות, הם צפויים "לקצר תהליכים" ולהתמכר במהירות, כיוון שמוחם לא צריך לעבור את השינוי הממושך ההופך משתמש רגיל למכור.
למידע נוסף או תיאום פגישה התקשרו 1-800-657-657