top of page

הפרעת קשב ולמידה לא אקדמית


הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה הפוגמת ביכולת הלמידה. האסוציאציה הראשונית של למידה היא למידה אקדמית. אולם למידה בצורותיה השונות אינה מתבטאת תמיד רק בישיבה מול שולחן, קריאה ושינון של חומר ומבחני הישג ויכולת.

לאורך חייו, האדם רוכש מיומנויות הקשורות לתפקוד בעבודה, בחיים חברתיים ובחיי היום יום. מיומנויות אלו אינן נרכשות בתיכון או לימודים אקדמיים, ואת חלקן האדם צריך לרכוש בכוחות עצמו, ללא מסגרת לימודית. למרות ההבדל בין רכישת כישורים אלו לרכישת ידע פורמאלי – עדיין מדובר כאן בלמידה, ובהתאם, הם עלולים להציב קשיים בפני אדם עם הפרעת קשב וריכוז.


אדם עם הפרעת קשב וריכוז עלול לחוש קושי גם בלמידה בשעורי נהיגה למשל, הדורש ממנו להקדיש תשומת לב לדברי המורה, לשילוט דרך, לנהגים הנוספים על הכביש ובו זמנית לתפעל את הרכב. הכנת מתכון מספר או על פי מרשם יכול אף הוא להוות סיטואציה מאתגרת עבור אדם עם הפרעת קשב וריכוז. למידת תפעול של מכונה חדשה במפעל, לימוד נהלים במשרד, מיומנויות הוריות כגון כיצד רוחצים תינוק… רשימת הדברים שאנחנו לומדים באופן לא פורמאלי בחיינו היא כמעט אינסופית, וכל למידה כזו עלולה להציב קשיים ניכרים בפני אנשים עם הפרעות קשב וריכוז.


הפרעות קשב וריכוז יכולות ליצור קושי בתחומי הלמידה הבאים: 1. זיכרון והפנמה של הוראות. כולנו מקבלים הנחיות באופן תדיר וממלאים אחריהן מבלי לשים לב. אדם עם הפרעת קשב וריכוז עלול ליצור כעס או תסכול בצד השני, שהסביר לו שוב ושוב איך להגיע למקום מסוים או איך לבצע פעולה מסוימת בעבודה, ומרגיש שדבריו נכנסו מהאוזן האחת ויצאו מהשניה. כמובן שהתסכול אינו רק של הצד השני, והאדם עם הפרעת קשב וריכוז מוצא עצמו מתוסכל או מיואש פעמים רבות כשאינו מצליח לקלוט מידע חדש.

2. התמדה במהלך הלמידה. למידה מחייבת פעמים רבות שמירה על ריכוז לאורך זמן. טווח הזמן שהאדם יכול להישאר מרוכז בדבר אחד שונה מאדם לאדם, ואנשים עם הפרעות קשב וריכוז נמצאים בקצה הנמוך של הסקאלה מבחינת יכולת ההתמדה, כך שבעוד שאנשים אחרים יכולים להתרכז לעיתים שעות באותו נושא, טווח הריכוז שלהם עלול להיות מוגבל לדקות ואחרי כן מחשבתם מתחילה לנדוד והלמידה אינה יעילה. כשמדובר במשימות שלמידתן קצרה יחסית, הם יכולים להצליח, אולם כשהמשימה דורשת מיקוד לאורך זמן הם מתקשים להתמיד.

3. תשומת לב לעיקר והתעלמות מהשולי. סביבתנו מלאה גירויים, ועל מנת להצליח ללמוד, אנחנו צריכים שיהיה לנו מעין פילטר מוחי שיאפשר לסנן את מה שלא רלוונטי באותו רגע. פילטר זה לא עובד כמו שצריך אצל אנשים עם ADD או ADHD, וכל גירוי בסביבה יכול להסיח אותם ממטרתם – רכב עובר בחוץ, שיר ברדיו, מישהו שמדבר בטלפון לידם – והופ, הריכוז הלך.

4. סף תסכול נמוך הגורם לייאוש וחוסר מוטיבציה להתנסות שוב. אין אדם שלא נכשל מדי פעם, וחלק חשוב בתהליך הלמידה הוא היכולת לשאת כשלון ולנסות שוב ושוב. הפרעות קשב וריכוז מאופיינות לעיתים באימפולסיביות וסף תסכול נמוך, כך שהם מרגישים חוסר שקט או רגזנות אחרי מספר כשלונות שאחרים היו סופגים בשלווה יחסית. תחושות אלו הן לא נעימות ומוסיפות עוד קושי על תהליך הלמידה המורכב ממילא, כך שהם מרימים ידיים ועוזבים את המשימה פעמים רבות.

אבחון והבנת הבעיה בצורה מקיפה מאפשרים להבין איזה מכשולים בדיוק עומדים בפני הסובל מ- ADD או ADHD בתהליכי למידה לא פורמאלית. לאחר מיפוי המכשולים ניתן לבנות תוכנית שתקנה אסטרטגיות למידה שיאפשרו לאדם להתמודד עם המכשולים העומדים בפניו ולהצליח ללמוד בצורה יעילה יותר.

bottom of page